Συχνές ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου;

Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο ανθρώπων που ανταλλάσσουν υπηρεσίες με μονάδα ανταλλαγής την ώρα και όχι τα χρήματα. Κερδίζεις ώρες προσφέροντας χρόνο υπηρεσίας σε άλλους και τις ξοδεύεις παίρνοντας υπηρεσίες από άλλους. Στο δίκτυό μας κάθε ώρα εργασίας είναι ισότιμη με μια ώρα οποιασδήποτε άλλης εργασίας.

Πρέπει να ζω στα Βριλήσσια για να συμμετέχω;

Ο  γεωγραφικός περιορισμός προκύπτει μόνο από την ευκολία ανταλλαγής των υπηρεσιών γιατί κάποιες θα πρέπει να παραδίδονται επιτόπου. Στην περίπτωση αυτή τα μέλη της Τράπεζας χρόνου θα πρέπει να ζουν στην ίδια πόλη ή σε γειτονικές, με εύκολη πρόσβαση. Φυσικά αν μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες μέσω e-mail ή skype τότε μπορείτε να μένετε και εκτός Βριλησσίων ή και εκτός Αττικής.

Πως γίνονται οι συναλλαγές;

Αφού κάνεις εγγραφή και δημιουργήσεις προφίλ, τα στοιχεία σου καταχωρούνται  στο σύστημα. Μπορείς να μπαίνεις σ αυτό χρησιμοποιώντας  το όνομα και τον κωδικό σου. Κάνοντας περιήγηση στις κατηγορίες «Προσφορές» και «Ζητήσεις» μπορείς να δεις όλες τις προσφορές και ζητήσεις των μελών της Τράπεζας.

Για να κάνεις μια συναλλαγή θα πρέπει ναι επικοινωνήσεις με το άλλο μέλος κατ’ αρχάς μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (μέσα από την εφαρμογή της Τράπεζας Χρόνου) και στη συνέχεια με όποιο άλλο τρόπο αποφασίσεις. Μεταξύ σας θα κανονίσετε το χρόνο και τον τόπο συναλλαγής.

Μπορώ να ανταλλάσσω προϊόντα στην τράπεζα χρόνου;

Ναι μπορείς να ανταλλάσεις προϊόντα ελεύθερα, αρκεί το προϊόν να είναι αποτέλεσμα προσωπικής σου εργασίας δηλαδή να το έχεις παράγει μόνος σου. Τυπικά όλες οι συναλλαγές μεταφράζονται σε ώρες εργασίας.

Είμαι υποχρεωμένος να προσφέρω υπηρεσία όποτε μου ζητείται;

Όχι. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει συναλλαγή που δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί. Όμως θα πρέπει να ενημερώσεις το άλλο μέλος για τη μη διαθεσιμότητά σου.

Τι κάνω αφού ολοκληρωθεί μια συναλλαγή;

Με το πέρας της συναλλαγής επισκέπτεσαι το προφίλ του δίδοντος την προσφορά και το πιστώνεις με τις αντίστοιχες ώρες. Την ίδια στιγμή ο λογαριασμός σου χρεώνεται με τις αντίστοιχες ώρες και αναλόγως διαμορφώνεται και ο συγκεντρωτικός λογαριασμός. Αν το επιθυμείς μπορείς να γράψεις και σχόλια σχετικά με την υπηρεσία την οποία δέχτηκες.

Μόλις γράφτηκα και έχω 0 ώρες στο λογαριασμό μου. Μπορώ να λάβω προσφορά από άλλο μέλος;

Ναι! Όλοι ξεκινάμε με 0 ώρες. Για να ξεκινήσει κανείς μια συναλλαγή δε χρειάζεται να έχει κάποιες ώρες στο λογαριασμό του. Επομένως δε χρειάζεται να περιμένεις να ζητήσει άλλο μέλος την προσφορά σου για να πιστωθεί ο λογαριασμός σου με ώρες. Το κατώτερο χρεωστικό όριο για κάθε μέλος είναι οι -100 ώρες και το ανώτερο πιστωτικό είναι το +100.

Ο χρήστης που αγγίζει το όριο των -100 ωρών δεν θα μπορεί να ζητήσει άλλη υπηρεσία παρά μόνο να προσφέρει. Αντίστοιχα όταν ο λογαριασμός του αγγίξει τις +100 ώρες θα μπορεί μόνο να ζητήσει υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η έννοια της αμοιβαίας ανταλλαγής και η σωστή λειτουργία της Τράπεζας Χρόνου.

Μπορώ να έχω αρνητικό υπόλοιπο στον λογαριασμό μου;

Ναι, μπορεί κάποιος να φτάσει μέχρι τις -100 ώρες. Το όριο αυτό καθορίστηκε για να μπορεί κανείς για πρακτικούς λόγους προσωρινά να είναι μείον, αλλά και να μην εκμεταλλεύεται τους υπόλοιπους χωρίς να προσφέρει.

Πώς παίρνονται αποφάσεις και ποιός λειτουργεί την Τράπεζα Χρόνου;

Η Τράπεζα Χρόνου βρίσκεται κάτω από την αιγίδα του ΟΚΠΑ Βριλησσίων και διοικείται από την συνέλευση των μελών της καθώς και από την επιτροπή διαχείρισης της Τράπεζας. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά από τα μέλη, τα οποία είναι ισότιμα. Η λειτουργία στηρίζεται στην προσφορά εργασίας των μελών που προσφέρουν τον χρόνο τους για την τεχνική και γραμματειακή υποστήριξη και οτιδήποτε χρειαστεί το δίκτυό μας. Για αυτό και χρειάζεται όσο γίνεται περισσότεροι να προσφέρουν όσο μπορούν στην ομάδα διαχείρισης της τράπεζας χρόνου.

Μπορώ να εμπιστεύομαι τα υπόλοιπα μέλη;

Γενικά, έχουμε φυσική γνωριμία μέσα από τις συναντήσεις μας. Ωστόσο κάθε μέλος μπορεί να μην κάνει ανταλλαγές με κάποιον που δεν γνωρίζει ή δεν εμπιστεύεται. Είναι προσωπική υπόθεση του καθενός η εμπιστοσύνη προς ένα άλλο πρόσωπο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας. Μπορείτε να έχετε φυσική γνωριμία με τα υπόλοιπα μέλη στις συναντήσεις μας, να κοιτάτε τα σχόλια για κάθε ανταλλαγή που γίνεται κλπ και να αποφασίζετε με προσωπική σας ευθύνη ποιον μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Υπάρχει εγγύηση αξιοπιστίας για τις προσφερόμενες υπηρεσίες;

Η τράπεζα χρόνου δεν ζητάει από κανέναν να πιστοποιήσει την αξία του ως προς το τι προσφέρει. Όπως και το θέμα της προσωπικής εμπιστοσύνης, έτσι και το θέμα της αξιοπιστίας της υπηρεσίας ανάγεται σε προσωπικό επίπεδο. Η κριτική των υπόλοιπων μελών για την υπηρεσία ενός μέλους και κυρίως ο δικός μας βαθμός ικανοποίησης για μια υπηρεσία που λαμβάνουμε μας βοηθούν να δημιουργούμε τον δικό μας κώδικα αξιοπιστίας.

Μπορώ να δωρίζω ώρες;

Ναι, καθένας είναι ελεύθερος να δωρίζει ώρες σε άλλα μέλη.